AnnArt kamasz – művészetterápiás csoport Lotilko Program része

AnnArt kamasz – művészetterápiás csoport Lotilko Program része

Ide olyan kamaszok jelentkezését várjuk, akik összezavartnak, gyakran lehangoltnak vagy épp túlzottan felpörgettetnek érzik magukat akár kiváltó ok nélkül, gyermekpszihciátriai kezelés alatt állnak akár a Murmóban akár másik intézménynél. Nem találják helyüket a közösségben, nincsenek barátaik, gyakran váltakozó kapcsolataik vannak vagy nincsenek barátaik, és emiatt magányosnak, kiközösítettnek tartják magukat. Várjuk akkor is, ha úgy érzi nem tudja kifejezni érzéseit, így nem érti meg senki vagy éppen állandóan félreértik. A csoporton való részvételhez nem kell kézügyesség és jártasság a művészetekben, de aki részt vesz az alkalmakon biztosan kipróbálhatja a játékos kedvű alkotás örömét és gyönyörködhet az alkotásokban. Használunk olajpasztellt, porpasztellt, temperát, akrilt, ceruzát és sok más olyan eszközt, amiről nem gondolnánk, hogy alkotás is készülhet belőle és még segíthet önmagunk megismerésében is.

A csoportban a személyiség ép részeire építve egy elfogadó és megtartó kortárs közeget biztosítunk, amelyben az alkotás során átélt élmények segítik a résztvevők fejlődését, önmaguk belső világa és a környező világ kapcsolatainak pontosabb érzékelését, megértését.

Forma: Képzőművészetterápiás összetételű csoport

Probléma fókusz: Gyermekpszichiátriai problámák. Pszichoszomatikus beteg gyerekek (organikus ok nélküli ájulás, fejfájás, szédülés, amnézia, gyomorbántalmak, végtagfájdalmak), autizmus spektrum zavarral élő gyerekek (magasan funkcionáló autizmus, késői diagnózis), hangulatzavarokkal, személyiségfejlődési elakadásokkal, evészavarral, figyelem-, és magatartás zavarral küzdő, valamint egyéb szorongásos zavarokban szenvedő gyermekek és kamaszok, akik éppen elhagyták a gyermekpszichiátriai osztályt, és állapotuk stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges egy megtartó, hosszú távú terápia.

Ezeknél a gyermekeknél szükséges a gyógyulási folyamatban a fájdalom, a nyomasztó érzések externalizálása, amellyel aztán szembe lehet nézni, beszélni lehet róla. Ha megosztható mással is, könnyebben lehet elviselni. A szokatlan, sokszor félelemmel teli érzések megmutatására a képzőművészeti alkotások sokszor alkalmasabbak, mint a szóbeli közlések. A megjelenített probléma felismerése, megértése, elfogadása és verbalizálása teszi teljesebbé a lelki munkát.

Módszertan: Komplex képzőművészet-terápiás csoport pszichoterápiás fókusszal.

Alkalmak száma: Hetente egyszer, lassú nyílt csoport működési rendszerében. Ha az induláskor összeáll a csoport létszám, akkor a program végéig zárt csoportként működik, ami azt jelenti, hogy év közben nem lehet hozzá kapcsolódni.

Csoport vezetője: Pálos Anna – képzőművészetterapeuta, képzőművész

Maximális létszám: Min 4 max 5 fő

Életkor: 16-18 éves korosztály.

A csoportra jelentkezni az alábbi e-mail címen lehetséges: csoport@murmo.hu

Event Timeslots (1)

Hétfő
-