Programjaink


MESEKÖNYV KÉSZÍTŐ WORKSHOP - önismereti jelleggel

2022.  június 27.- július 1. ESTE 17.00-20.00

Terveink szerint, a jövőben még intenzívebben meg szeretnénk szólítani a szülőket, nagyszülőket is. Ezért egy új formával is indulunk a nyáron, prevenciós célzattal a "várandóság, anyaság, milyen szülőnek lenni" témával, a 18+ generációknak.

Kiknek szól: gyermeket tervezőktől a nagymamákig mindenkinek, akit ez a téma megérint.

  • Akinek már a pocakjában van a baba, vagy aki csak tervezi; aki várja, de még nem fogant meg, és kétségei vannak.
  • Nagymamáknak, akik unokát szeretnének, vagy már számos van nekik, vagy valahol távoli országban vannak az unokáik, és saját mesével szeretnék meglepni őket.
  • Tehát azokat, akik szeretnék ezzel a gyönyörű témával kapcsolatos érzéseiket kiírni, kirajzolni magukból, és egy kis könyv formájában maguk előtt látni; eltenni önmaguknak, vagy átadni egy kiválasztott személynek.

1. nap: ismerkedés, bemutatkozás. Ezzel már elindul a ráhangolódás a témára. Mindenki nem csak önmagát, de az anyaság/várandóság témához való viszonyát, a csoporttal kapcsolatos várakozását is bemutatja. Majd -képek előhívása-, komplex módszerrel, imaginációs elemek alkalmazásával. Alkalmi cél: kialakuljon az az érzés csomag, amire fel szeretné fűzni a kis könyv témáját. (ez az első alkalom inkább verbális csoportra emlékeztet)

2. nap: A könyv megtervezése, storyboard készítés. Szereplők, figurák, történet képi elosztása 6 (bevállalósak többet is készithetnek) kockába, hozzá lehet fűzni minimális szöveget aki akar. (Szöveg buborékok.) Kiválasztani a technikát, színpróbák, előrajzolás?- ha belefér. Napi zárás: felbukkanó érzések megfogalmazása, kiben mi alakult, milyen újdonságokat élt meg, milyen felismerések lepték meg, mit enged el, vágyak megjelenítése.

3.-4.nap: a különálló képek megalkotása. Napi zárás: milyen érzéseket generál maga a munka, milyen az eszközök használata, kudarcok és élmények összevetése

5.nap: a könyv összeállítása, kötészeti munkák Napi zárás: saját mesém, saját könyvem élménye. Eltávolodás, messzebbről rátekintés, megosztás, zárás (fontos az folyamat egyéni önreflektív értékelése, és az egymás „könyvére” adott empatikus reagálás, a folyamat egészét látva)

A műhelyt vezeti: Pálos Anna képzőművészetterapeuta

Maximális csoportlétszám:A csoport minimum 4 fő jelentkezésével indul, maximális csoport létszám 8 fő.

Díja: 48000 Ft/hét/fő (5x3 teljes óra/5x180 perc)

JELENTKEZÉS: csoport@murmo.hu

A kommunikáció könnyítése érdekében kérjük, hogy az email tárgyába kérjük, írják bele, hogy "Mesekönyv"!
Köszönjük!

_______________________________________________________________________________________________

 

Lotilko Program - 2020-ban indítottuk el. A Murmo folyamatos programja, szakmai vállalásunk központi eleme.

„Egy gyermeknek szárnyakat adok, majd megtanítom neki, hogyan repüljön a sajátjával”
(Gabriel García Marquez: A bábu)

A Lotilko progam komplex, hosszú távú kezelési programot kínál krónikus, súlyos mentális problémákkal élő gyerekeknek és családjaiknak. A gyermekpszichiátriai osztályokról távozó gyerekek és családjaik megkapják azt a komplex pszichoterápiás kezelést, amelyre állapotuk hosszú távú stabilizációjához feltétlenül szükségük van.

 Célunk, hogy segítsük a gyermekek rejtett személyiségtartalmaik és működő személyiségrészeik hatékony mobilizálását a képzőművészeti és drámaelemekre épített művészet-pszichoterápiával és a család terápiás bevonásával. A komplex terápiás folyamatban szakmailag indokolt esetben részt vesz a gyermek vagy a szülő egyéni terapeutája is. A krónikus mentális probléma oldásán egy szakmai team dolgozik.

Kiemelt célcsoportunkba tartoznak a következő problémákkal élő gyermekek, kamaszok és családjaik: pszichoszomatikus beteg gyerekek (organikus ok nélküli ájulás, fejfájás, szédülés, amnézia, gyomorbántalmak, végtagfájdalmak), autizmus spektrum zavarral élő gyerekek, hangulatzavarokkal, személyiségfejlődési elakadásokkal, evészavarral, figyelem-, és magatartás zavarral küzdő, valamint egyéb szorongásos zavarokban szenvedő gyermekek és kamaszok, akik éppen elhagyták a gyermekpszichiátriai osztályt, és állapotuk stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges egy megtartó, hosszú távú terápia.

Ezeknél a gyermekeknél szükséges a gyógyulási folyamatban a fájdalom, a nyomasztó érzések externalizálása, amellyel aztán szembe lehet nézni, beszélni lehet róla. Ha megosztható mással is, könnyebben lehet elviselni. A szokatlan, sokszor félelemmel teli érzések megmutatására a képzőművészeti alkotások sokszor alkalmasabbak, mint a szóbeli közlések. Az alkotás öröme feledtetni tudja a rossz érzéseket, a probléma megmutatása „kitétele” a kapcsolatépítésben is fontos, enyhíti a szorongást. A megjelenített probléma verbalizálása, értelmezése, mentalizálása teszi teljesebbé a lelki munkát.

A LOTILKO PROGRAM CSOPORTJAI, amelyek megjelölik a korosztályokat is:

Varázsdoboz

Szabad kikötő

Grund

Kilátó

Konnekt

Szülő csoportok

A programot 2020. őszén indítottuk útjára. Folyamatosan építjük és bővítjük a programot lehetőségeink, tudásunk, ötleteink és tapasztalataink szerint.


Szimbólumterápia babára váró pároknak

Olyan párokat várunk közös munkára, akik szeretnének kisbabát és segítségre van szükségük az esetleges lelki gátak feloldásában.

A relaxáció és szimbólumterápia eszközeivel dolgozunk, ötvözve a párterápia elemeivel. Az üléseken a babát tervező leendő anyuka vagy a pár és a terapeuta vannak jelen. Ellazult állapotban tematikus belső képeket hívunk, vizualizálunk, és a tudattalanból felmerülő élményanyagot átformálva harmonizálódnak, rendeződnek a mélylélektani struktúrák, feloldódnak a gátak.

A fa termőre fordul, gyümölcsöt hoz.

Terapeuta: Schwanner Zita, tanácsadó szakpszichológus, család-, pár-, és szimbólumterapeuta.
Időtartam: 15 hét

Bejelentkezni a murmomail@murmo.hu e-mail címen lehet.


Antanténusz művészetterápiás program

Mobil programunkkal azokat a gyerekeket szeretnénk speciális terápiás eszközeinkkel támogatni, akik pszichiátriai osztályon, esetleg pszichiátriai gondozóban megfordultak súlyos pszichés állapotaik miatt, és mindennapjaikat gyermekotthonban vagy átmeneti otthonban élik.

Kórházban szerzett tapasztalataink alapján látjuk, hogy az egészségügyi rendszer által nyújtható diagnosztikus és rövid terápiás intervenciók nem biztosíthatják a megbillent személyiség megfelelő stabilizálását, különösen nem az intézeti gyermekek körében, akik nehéz körülmények közé kerülnek vissza a kórházi ápolás után is. Fontosnak tartjuk, hogy a traumatizált gyermekekkel folyatott munka hosszabb távon és hatékonyan folytatódjon a kórházi kezelést követően is. Ezért a gyerekek saját lakóintézményében szeretnénk velük csoportos terápiát folytatni. Képzőművészetterápiás, zeneterápiás és drámaelemekre épített művészetterápiával dolgozunk.

Küldetésünk másik pillére az őket foglalkoztató túlterhelt és sokszor kiégett személyzet támogatása. Kiégés elleni csoportok szervezésével kívánjuk segíteni a gyermekotthonban dolgozó kollégáinkat.
Ezt jelenleg a Pro Juventa Alapítvány szervezi. http://projuventa.hu/programjaink/terapias-programjaink/


Szülőcsoport - nem komplex ellátás részeként

Problémás gyermeke van, aki fejlesztésre szorul? Nem tudja kivel megbeszélni aggályait? Szorong és aggódik a gyermeke miatt? Havonta egy alkalommal két pszichológus vezetésével önsegítő szülő csoportot indítunk, olyan szülők számára, akiknek a gyermeke fejlesztésre jár vagy valamiért sok fejtörést okoz a szülők számára.

Jelenleg két csoprotunk van: Tölgyfa csoport és a Lotilko program Szülő csoportja (Pro Juventa Alapítvány által támogatott csoport).
Mindkét csoportról bővebben olvashat a www.facebook.com/LelekMuveszet oldalon és a honlapon: https://murmo.hu/csoportok/


Tematikus interaktív szülőcsoport

Meghirdetett témával félévente kétszer tematikus előadássorozatunk keretében tájékozódhat a szülőket leginkább foglalkoztató témákban (pl.: tanulási nehézség, evési problémák csecsemőkorban, alvászavarok, média használat gyerekkorban, internet, stb.)
Ezt jelenleg a Murmo Szülő Klubok révén valósítjuk meg, amelyet a Pro Juventa Alapítvány szervez és biztosítja az ingyenességet.

Legközelebbi szülő klubunkról itt olvashat: http://projuventa.hu/programjaink/prevencios-programjaink/

< Vissza a kezdőoldalra

Aktuális terápiás csoportjaink

Támogatás igénylése