Mozaik családok lelki egészsége

Mozaik családok lelki egészsége

Mozaik családok lelki egészsége – Én gyerekem, te gyereked, mi gyerekünk nevelésének művészete

Fekete Réka írása.

Egy újabb szülő klubnak adott otthont a Murmo 2020. január 18-án, szombaton. Várhegyi Linda (klinikai szakpszichológus, családterapeuta) tartott előadást és vezetett közös gondolkodást a mozaik családok lelki egészségéről. Linda maga is mozaik családban él, így nem csak családterápiás munkája során, hanem saját családja révén is beleásta magát a mozaik családok lelki egyensúlyának fenntartásába.

Beszéltünk tévhitekről, sztereotípiákról, amikkel meg kell küzdeniük ebben a viszonylag új formában alakult családoknak, hiszen sok nehézséget vetít rájuk a társadalom. Volt lehetőségünk, részt vevőknek, elgondolkodni, arról, hogyan működik egy ideális család, mit osztanak meg egymással, hogyan kommunikálnak, hogyan oldanak meg konfliktusokat. Érdekes volt, ezután átgondolni ezeket a szempontokat a saját családunkkal kapcsolatban.

Volt szó a jól működő családok erőforrásairól, mire is tud építkezni egy család. Hallhattunk a család struktúrájáról, milyen alrendszerekből áll, illetve, hogy hogyan is módosulnak ezek az alrendszerek egy új család létrejöttével.

Linda kitért a válásra, ami veszteség, krízis, mely magában hordozza a személyiségfejlődés lehetőségét, ha új megküzdési módokat tudnak kialakítani az elvált felek. Fontos, hogy a válással kapcsolatban mit kommunikálunk a gyermekek felé, így ezzel kapcsolatban is kaptak a szülők javaslatokat, szempontokat. A kapcsolattartás részletei egy lényeges kérdés, mely során fontos, hogy a szülők előtérbe helyezzék a gyermek szempontjait, és háttérbe a saját szükségleteiket, vágyaikat.

Végül, de nem utolsó sorban a mozaik családok kialakulásának lelki hátteréről is szó esett, a bűntudatról, kételyekről az új partnerrel kapcsolatban, valamint, hogy hogyan lehet az új életközösséget kialakítani. Majd, a mozaik családok erősségeiről is hallhattunk.

Linda az egész szülő klub során fenntartotta a hallgatóság figyelmét, odaadással beszélt a témáról, főbb hangsúlyt a részt vevő szülők kérdéseire helyezte. Megható volt, hogy az előadás végén a szülők megosztották egymás között nehézségeiket, tapasztalataikat és egy pár bíztató gondolatot is hallhattunk.