Szakmai építkezés önkéntesként

Szakmai építkezés önkéntesként

Szakmai építkezés önkéntesként

A Murmóhoz 2017-ben másodéves pszichológia szakos hallgatóként jelentkeztem önkéntesnek, és az itt töltött három év alatt rengeteg tapasztalatot, élményt és tudást szereztem, amikre egyébként nem tehettem volna szert máshol. Már az első találkozás nagyon meghatározó volt számomra, mert a Murmóba belépve rögtön azt éreztem, hogy egy célt kaptam, hiszen pont azt tapasztalhattam meg itt, amit majd el szeretnék érni egyszer sok év tanulás után. Az egyetemi tanulmányaim alatt nekem nagy biztonságot jelentett, hogy van egy olyan szakmai közeg, ami inspiráló példa számomra, és ezt nem csak kívülről szemlélhetem, hanem belülről is betekintést nyerhetek a működésébe. Az itteni önkéntesség adott egy perspektívát, hogy mi az a munka, amit tényleg elhivatottan és lelkesen fogok tudni végezni majd a jövőben, és azt is megmutatta, hogy mi az az út, amin keresztül ezt el tudom majd érni.

A Murmo rendezvényei közül a Szülő Klubok váltak a kedvenceimmé az évek alatt. Amellett, hogy ezeken az alkalmakon mindig új tudást szerezhettem az előadó szakembertől, nekem különösen érdekesek voltak a szülők által megosztott történetek és feltett kérdések. Azt gondolom, hogy a Szülő Klub egy remek lehetőség arra, hogy a tudás bővítésén túl, kicsit kitekintsünk a gyakorlatba, hogy az adott témával kapcsolatban mi érdekli jelenleg a szülőket. Pár év múlva jó eséllyel mi leszünk azok már végzett pszichológusként, akik ezeket a kérdéseket megkapják, úgyhogy mindenképpen hasznos erre rálátást nyerni.

Óriási előnynek tartom, hogy a Murmóban teamben dolgoznak a szakemberek, akik sok különféle képesítéssel rendelkeznek. Önkéntesként ez egy remek lehetőség arra, hogy sokféle szakterülettel megismerkedjünk, és jobban átlássuk, hogy milyen képzési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Két év önkéntesség után csatlakozhattam a Murmóban egy terápiás csoporthoz önkéntesként. Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy erre lehetőséget kaptam, hiszen itt már közvetlenül találkozhatok és foglalkozhatok az ide járó gyerekekkel. A csoportokon való részvétel amellett, hogy nagy lehetőség nagy felelősség is, hiszen a jelenlétünkkel a terápiás folyamat részévé válunk. Emiatt egy csoporthoz való csatlakozás nagy elköteleződést jelent, de úgy gondolom, hogy ez a vállalás 100%-ban megtérül, mert nagyon értékes tapasztalatokra lehet szert tenni általa. Amellett, hogy a különböző mentális zavarokról életszerű képet lehet kapni, nagyon jó lehetőség az is, hogy a csoportvezető pszichológusok munkáját első kézből lehet megfigyelni. A csoportban való jelenlétük, reakcióik megfigyelése révén rengeteget lehet tanulni és építkezni. Ugyanakkor az önkéntesnek ilyenkor nemcsak passzív megfigyelői szerepe van, hanem a saját jelenlétén is dolgoznia kell, például azon, hogy a saját magáról megosztott információk hitelesek legyenek, de semmiképp se legyenek megterhelők a csoport számára. Számomra nagyon meghatározó volt az a pár hónap, amit a Szabad kikötő csoport mellett tölthettem, sokban formálta a szemléletmódomat ez az élmény.

Nesztor Anna írása.

Járványügyi működési kereteink