Kincseket hordozó lehetőség

Kincseket hordozó lehetőség

2021-ben, pszichológus hallgatóként kezdtem el a Murmóban önkénteskedni, egy egyetemi faliújságra kiakasztott hirdetésre való jelentkezés által. Nagy szerencsémre a Murmo csapat munkáját különböző területeken megismerhettem az elmúlt két évben: gyermekterápiás csoportokon, szülőcsoportokon, szakmai team meetingeken.

A Lotilko csoportokban hétről hétre első kézből nézhettem a terapeuták gyerekekkel való munkáját. A csoportokban minden héten a gyerekek az aktuális témájukat szavakkal és alkotás útján is kifejezhették, majd reflektálhattak rá a terapeuták segítségével. Betekintést nyerni egy ilyen munkába önkéntesként nagyon izgalmas, és óriási kincseket hordozó lehetőség, hiszen nemigen adatik meg, hogy megfigyelőként részt vehessünk egy terápiás térben, és láthassuk, hogyan kérdeznek, figyelnek, fogalmaznak a szakemberek, hogy miket vesznek észre, mire mutatnak rá, és azt hogyan teszik. Én minden alkalommal gyönyörű attitűdöt és nagyon magas szintű szakmaiságot láttam, bármilyen Murmo csoportban is segédkeztem.

A szakmai team meetingeken való részvétel különösen tanulságos volt, hiszen adott esetről több oldalról lehetett rátekinteni: jelen volt gyermekpszichiáter, pszichológus, gyógypedagógus, művészetterapeuta, neuropszichológus, akik mind különböző oldalról fogták meg a problémát, továbbá attól függően, hogy a komplex terápia mely ágán kapcsolódtak az esethez, különböző tapasztalatokat hoztak be, melyről aztán közösen lehetett gondolkodni.

Önkéntesként az én munkám főként a jegyzőkönyv vezetése volt, illetve az alkotáshoz szükséges eszközök előkészítése és a tér rendbe rakása. Emellett azonban a csoport végezetével részt vehettem a szakemberek közös gondolkodásában, meghallgathattam észrevételeiket, és ők érdeklődve hallgatták az enyéimet. Összességében nagyon értékes szakmai tapasztalattal gazdagodtam, mindezt úgy, hogy a szakemberek folyamatosan kifejezték az én önkéntes munkám értékességét is a folyamatban, és számtalanszor köszönetet mondtak érte. Zita és Erika mindemellett önkéntesek számára találkozókat is szerveznek, ahol megoszthatjuk élményeinket, kifejezhetjük nehézségeinket, így segítve, támogatva is vagyunk a munka elvégzésében. Összegezve tehát csodálatos lehetőség a Murmónál önkénteskedni, tele szakmai tapasztalattal, és fejlődési lehetőségekkel!