COVID-19

MŰKÖDÉSI TÁJÉKOZTATÓ A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS IDEJÉRE

Járványügyi intézkedéseink az EMMI 2021/2022-es tanév Intézkedési tervét követik. A Murmo kiegészített működési szabályozását összeállította: Pap Erika, a Murmo Terápiás Központ szakmai vezetője.

2021. 09.10.
Budapest

 

Felelős terápiás központként mind klienseink, mind kollégáink egészségének védelmét fontosnak tartjuk. Az aktuális vírus helyzetekhez igazítjuk működési rendünket.

 

Folyamatosan konzultálunk a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival, minden ránk vonatkozó szabályozást figyelemmel kísérünk és betartunk.

 

Kérjük a velünk dolgozó családokat, hogy a 2020. szeptember 10-től a napi működési rendünket érintő változtatásokat fogadják el, az azokból fakadó intézkedésekkel működjenek együtt annak érdekében, hogy minél tovább találkozhassunk a személyes térben is!

 

1. Általános felkészülés a személyes találkozásokra

 

A Murmo mindent megtesz a fertőzésveszély elhárítása érdekében, ezért többek között kézfertőtlenítőt és felületfertőtlenítőt helyeztünk el minden szobában, illetve a fertőtlenítő takarítások emelt számát is fenntartjuk. Minden kliens után fertőtlenítjük a kilincseket, a váróban pedig most nem engedjük meg a várakozást. Ezért kérjük a hozzánk érkezőket, hogy az előre egyeztetett alkalmakra pontosan érkezzenek! Várakozni a háztömb előtt lehetséges. A váróban áthaladáskor viseljék a maszkot, és a terápiás térben is, 3 év felett. A 1.5 méteres távolság megtartására törkedjünk!

 

A Murmo üzemeltetője kérésének eleget téve a személyes találkozás előtt mindenkivel kitöltetünk egy űrlapot, amin nyilatkozik egészségi állapotáról a legjobb tudása szerint, és vállalja a zárt térben történő munkához szükséges óvintézkedéseket (szájmaszk 6 éves kórtól, és 1,5 m távolság). Az első személyes találkozás előtt illetve során a hozzánk érkező kliens megismeri az adott szakember módszertanához tartozó óvintézkedéseket. A külföldről hazérkező klienseink a visszaérkezéstől számított 2 hét eltelte után jöhetnek a személyes vizsgálati és terápiás terekbe.

 

A Murmóban dolgozó szakemberek is folyamatosan tájékoztatják a fenntartót egészségi állapotukról, külföldi utazás után vagy két hét karantént vállalnak, vagy két negatív teszt eredménnyel kezdik újra a személyes jelenléttel járó munkát.

 

2. Hogyan működik a személyes munka a Murmo tereiben?

 

Miután az előzetes óvintézkedéseken túljutott a kliens, a személyes munkához pontosan érkezik az előre egyeztetett időben, és a várót csak áthaladásra, a terápiás tér illetve a mellékhelyiség megközelítésére használja. Az ülések időpontjait a terapeuták igyekeznek eltolt időkben kezdeni, elkerülve a váróban a magasabb számú személyes találkozást.

 

Érkezéskor kézfertőtlenítést vagy alapos kézmosást kérünk!

 

A terápiás munka specifikumairól az egyes szakemberek tájékoztatják a klienseket. Fő vonalakban az alábbiakat vesszük figyelembe:

 

Játékterápia és meseterápia során saját játékkészletet, vagy egy előre kikészített sajátosan összeállított ’Varázsbőröndöt’, ’Varázsdobozt’ használunk, melyet egy nap egy kisgyermek használ. A bábokat minden használat után 3 napig pihentetjük. Homokot jelenleg nem használunk. Gyurmát, agyagot csak egyszer használatosat.

A képzőművészetterápiás eszközöket egy nap egy gyerek használhatja egyéni térben. Amelyiket használta már aznap kliens, azt már nem adjuk oda egy napon belül másnak.

Zeneterápiás eszközöket egy gyerek használ egy adott nap, amelyiken már zenélt egy gyerek, azokat további résztvevők kezébe nem adjuk.

Relaxációs és szimbólumterápiás munkák során ülve vagy fekvő helyzetben relaxálnak, meditálnak, asszociálnak a kliensek mosható székeken, letakart díványon. Amennyiben fekvő helyzetet preferálnak, kérjük, hozzanak magukkal saját plédet, takarót, amelyet otthon kimos! Ezt ülő helyzetben végzett munkáknél is megtehetik, ha az komfortosabb érzetet nyújt.

MBT technikák használata során a terápiás folyamatban ülő helyzetben, a biztonságos távolságot megőrizve végezzük a munkát.

Csoportos munka során az adott módszertannak megfelelően, vírusbiztosan kezeljük az eszközöket, mosható székeken dolgozunk, amelyeket minden csoport után fertőtlenítünk. A csoportra érkező gyerekek a csoport szobában teszik le holmijukat, nem a váróban. A csoport kezdésekor minden alkalommal távhőmérővel testhőt mérünk. 37,3 testhő feletti gyermeket nem áll módunkba beengedni a csoportra. A cipőjüket a szoba előtt hagyják a gyerekek. A csoport létszámát alacsonyan tartjuk. A foglalkozások ideje alatt a szoros testkontakttal járó helyzeteket kerüljük. A csoport végeztével kezet mosnak és kézfertőtlenítőt használnak a gyerekek.

 

3. Egészségügyi szempontból biztonságos terek kialakítása

 

A Murmo bejáratánál vírusölő kézfertőtlenítőt helyeztünk el, aminek használatára felhívjuk a figyelmet. A Központba érkezéskor mindenkitől elvárjuk, hogy használja azt, vagy alaposan mosson kezet. Kézmosás után törölközőt nem használunk, csak papírtörlőt, amit használat után a fedeles kukába kérünk beledobni.

 

A személyes higiéné biztosításáról, a helyes maszk használatról és kézfertőtlenítésről a gyermekek életkoruknak megfelelő tájékoztatást kapnak a terapeutáiktól is. A gyerekek figyelmét felhívjuk a köhögési, tüsszentési etikettre, és az alapvető higiénés szabályok betartására. Ezeketa a Murmóban dolgozó szakemberek is betartják.

 

A gyakran érintett felületeket naponta többször fertőtlenítjük vírusölő szerekkel. A takarításokat, fertőtlenítéseket úgy szervezzük meg, hogy az gyerekekre ne legyen ártalmas.

 

Zárt térben a kórokozók számának csökkentése miatt az ablakokat lehetőség szerint nyitva tartjuk, és/vagy gyakran szellőztetünk. Az összes ablak nyitható, a levegő szabadon áramolhat a terekben.

 

A kliensek időre érkeznek, nem várakoznak, csak a terapeutával találkoznak a térben, a kontaktokat minimalizáljuk.

 

4. Étkezésre vonatkozó szabályok

 

Klienseiktől azt kérjük, ne fogyasszanak ételt a Murmóban.

 

Terapeutáink számára rendkívül fontos az étkezésre, ivásra használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása.

 

5. Lemondási szabályok módosulása

 

1 hetes lemondással dolgozunk, ami azt jelenti, hogy a megbeszélt időpont előtt 1 héttel lehet lemondani az alkalmat. Ez annyiban módosul a járványhelyzetben, hogy ha köhög, náthás a gyermek vagy a szülő, vagy egyéb enyhe, betegségre utaló tünetei vannak, akkor online formában tartjuk meg az alkalmat. Arra törekszünk, hogy a megkezdett lelki munka folytatódhasson akkor is, ha bizonytalan vagy kétes eredetű tünetek jelennek meg a gyermeken vagy a szülőn.

 

A személyes térben már nem tudjuk fogadni klienseinket, ha köhögnek, de az alkalmat nem kell lemondaniuk.

 

Abban az esetben, ha lázzal együtt járó, fáradt, gyenge állapotba kerül kliensünk, és ez váratlanul állt be, az alkalom aznap lemondható. Ebben az esetben két negatív koronavírus teszttel vagy orvosi igazolással térhet vissza a kliens a személyes munkához.

 

6. Teendők koronavírus fertőzöttség esetén

 

Amennyiben egy kliensünknél vagy kollégánknál koronavírus fertőzés tüneteit észleljük, azonnal elkülönítjük, jelzünk a szülőnek, kollégáknak és a fenntartónak. Lélektani biztonságba helyezzük, támogatjuk, és biztosítjuk arról, hogy gyógyulása esetén folytatódhat a megkezdett folyamat a Murmóban.

 

A klienst ilyen esetben megkérjük, hogy értesítsen bennünket arról, hogy koronavírus tesztje pozitív vagy negatív lett-e.

 

Amennyiben pozitív lett, abban az esetben kötelességünk jelenteni azt a lakóhelye ill. tartózkodási helye szerint illetékes járási-, ill kerületi Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának, a Járványügyi csoportnak. A továbbiakban ők járnak el és határozzák meg azt, ki minősül szoros kontaktnak, és ki kerül karanténba.

 

Szoros kontaktok csakis az eljárásrendbe foglaltak szerint jöhetnek ismét a Murmóba.

 

Amennyiben krónikus betegséggel élő gyermek a kliensünk, abban az esetben orvosi szakvéleményt kérünk, hogy járhat-e személyes jelenléttel járó terápiás munkára.

 

7. Intézkedések, amennyiben fertőzött személy tartózkodott a Murmóban

 

Amennyiben tudomásunkra jut, hogy koronavírus fertőzött személy tartózkodott a Murmóban, megadjuk annak pontos körülményeit a Járási-, ill kerületi Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának, a Járványügyi csoportnak, és követjük a javaslataikat.

 

Ameddig nem érkezik meg az állásfoglalás és pontos útmutatás, a klienssel kapcsolatba kerülő személyzet és kliensek áttérnek az online munkaformára.

 

8. Kommunikáció

 

Létrehoztunk egy új e-mail felületet, amin keresztül megírhatják a vírussal kaocsolatos kérdéseiket, amelyre a Központ vezetője vagy a fenntartó válaszol.  A leveleket elérhetővé tesszük a Murmo Team tagjai számára is.

 

Ezen a címen jelezhetik azt is, ha koronavírus fertőzöttek lettek, vagy megadták kollégánkat szoros kontaktnak.

 

Az e-mail cím: koronavirus@murmo.hu

 

Aktuális működési tájékoztatónkat követhetik a www.facebook/LelekMuveszet oldalon, valamint honlapunkon.

 

Az országosan érvényes intézkedések megváltozása esetén a változásokat ismét közzétesszük.

 

9. Online munka feltételei

 

Minden kliensünkkel egyeztetünk a személyes találkozások menetéről és az online felületen folytatott táv-terápiás munkát is lehetővé tesszük a továbbiakban is, amennyiben erre igény van. Az online munkát már elinduláskor is igényelhetik a hozzánk fordulók.

 

Javaslataink a gyermekekkel folytatott online munkához a következőek:

  • Stabil internetkapcsolat szükséges a részvételhez. Kérjük, gondoskodjanak erről!
  • Okostelefon helyett az asztali számítógép, laptop könnyebb részvételt biztosít a gyermekeknek.
  • Érdemes az alkalom előtt 10 perccel már rákészülni a bejelentkezésre. Kérjük, figyeljék Önök is az időt!
  • Segíti a munkát, ha a gyermek lélektani és fizikális biztonságot nyújtó térben vehet részt egy online terápiás vagy diagnosztikus alkalmon.
  • Mindig lehetnek váratlan helyzetek (áramszünet, véletlenül kikapcsolja a gépet gyermek, rossz gombot nyom meg, stb.), amelyekben a szülőnek elérhetőnek kell maradnia.
  • Ezzel együtt fontos a gyermek életkorának megfelelő intimitás biztosítása a terápiás folyamathoz, amennyire megoldható. Természetesen nem mehet a biztonság rovására (arra életkoránál fogva még nem alkalmas gyermek nem hagyható egyedül a térben).

Továbbra is vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Köszönettel:  a Murmo-team