Terápiás eszköztárunk


Egyéni

Alexander Technika

Az Alexander-módszer egy tudatos testhasználati technika. Segít megérteni, hogyan működik a tested és hogyan tudod helyesen haszálni azt. A módszer segítségével javul a testtartásod és az érzékelésed, ezáltal mindennapi teendőid könnyebbé válnak, a fáradékonyságod elszáll és a fájdalmaid megszűnnek. Megtanulsz koncentrálni saját magadra és ellazulni. Stresszoldó hatású.

Autogén tréning

Az AT során egy relaxált állapotot tanulunk meg létrehozni, amely segíti megtalálni a testi, a lelki és a szellemi harmóniát. A gyakorlatok elsajátításával javítjuk az öngyógyító mechanizmusaink-, az immunrendszerünk működését, valamint a koncentrációt. Megszabadulhatunk belső lelki feszültségeinktől, szorongásainktól. Heti rendszerességgel 15 héten át naponta kétszer javasoljuk a gyakorlást, hogy automatikusan működhessen az ellazulás. Megtanulható egyénileg és csoportosan is, valamint lehetőség van gyermekek relaxációjára is. Javasolt többek között pánik, szorongás, fóbiák, fejfájás, álmatlanság, asztma, vérnyomás problémák vagy stresszes életvitel esetén.

Családterápia

Az egyén problémái, pszichés nehézségei gyakran jobban érthetőek és könnyebben kezelhetőek akkor, ha családjának tagjaival együtt vesz részt terápiában, így struktúrájuk, viszonyaik, interakcióik, kommunikációs mintázataik felismerhetővé, és ha kell, alakíthatóvá válnak. A terapeuták a család erőforrásaira építve aktívan segítenek a szükséges változások elérésében, hogy megteremtődjön a családi egyensúly, elmaradjanak a működésképtelen mintázatok és új, a lelki egészséget erősítő viszonyulások, viselkedésmódok alakuljanak ki. 

Dinamikus szemléletű játékterápia

A gyermekek nyelve alapvetően cselekvés, a játék és a fantázia. Belső konfliktusaikon ők maguk is munkálkodnak valamilyen módon, eljátsszák az őket foglalkoztató helyzeteket, lerajzolják félelmeiket és hasonlók. Ebben a munkában hivatott a gyermekterapeuta segíteni a gyermekeket, bátorítani a szabad önkifejezését, hogy megérthessék közösen a játék és a fantázia mélyebb jelentését és annak kapcsolatát a felmerülő tünetekkel, szorongásokkal. Teret biztosítunk arra, hogy egy védett, empatikus közegben megjelenhessenek a félelmek, a haragok és a többi rossz érzések is, amelyek a még a kicsi gyermekekre is nagy lelki terheket tudnak róni. A rossz érzésekkel való megküzdés saját útjait igyekszünk támogatni, mert fontosnak tartjuk a gyermekek saját hatékonyságukkal kapcsolatos tapasztalatait, amik majd felnőtt életük során is megkönnyítik számukra, hogy bátran és kreatívan nézzenek szembe az életben adódó nehézségekkel.

A gyermekterápiában kulcsfontosságúnak érezzük a szülővel kialakított nyílt és elkötelezett “munkaszövetséget”, hiszen saját gyermekükkel kapcsolatban elsősorban ők a szakértők. Mi igyekszünk szaktudásunkkal, és empátiánkkal kibővíteni a szemügyre vehető jelenségek körét, de ez csakis a szülő segítségével és együttműködésével képzelhető el.

Dinamikusan orientált terápia

Feltöltés alatt.

Drámaterápiás módszerek

A színházterápia vagy más néven drámaterápiás módszerek alkalmazása során metafórákon keresztül próbálunk eljutni a lélek sokszor verbálisan ki nem fejezhető rétegeihez, elsősorban színházi eszközöket használva. Ide tartozik többek között az improvizáció, színházi játékok,szerepjátékok, bábkészítés, bábozás, maszk készítés, pantomim, tánc, és ének.

Egyéni tanácsadás és konzultáció

Bizonyos élethelyzetekben történő elakadás esetén nincs szükség hosszú távú terápiára, elegendő ha a pszichológiai értelemben egészséges személy segítséget kap döntési képességének megerősítésében, életszerepeinek felismerésében és jó működtetésében, a változások kezelésében, a krízisek vagy problémahelyzetek hatékony megoldásában illetve a benne lévő feszültség csillapításában. Tanácsadás javasolt bizonyos krízishelyzetekben, családi vagy párkapcsolati problémák, életvezetési elakadás, munkahelyi és pályaválasztási nehézségek esetén vagy rehabilitációs időszakban, és a tanácsadó segítséget nyújthat egyéneknek vagy különböző csoportoknak egyaránt.

Gyermekek relaxációja

A gyerekek a lelki nehézségeiket nehezebben tudják felismerni és megfogalmazni, mint a felnőttek, így azok gyakran testi tünetekben törnek a felszínre. Ezért számukra nagy segítséget jelenthet a relaxáció, a testük ellazítására szolgáló módszer elsajátítása, amelynek segítségével a lelki problémák feloldása is megtörténik. Túlmozgásosság, szorongásos tünetek, alvászavarok, magatartási gondok, koncentrációs és tanulási nehézségek esetén is javulást hoz a relaxáció, miközben kellemes, jó élmény a gyerekek számára. A kisebbek relaxációja a szülő jelenlétében, játékos formában zajlik, a mesék üzeneteit, szimbolikus világát és a képzelet formáló erejét is felhasználjuk, kiegészítve játékkal, rajzzal és festéssel. A kisgyermekek a szüleikkel együtt gyakorolhatják otthoni környezetükben is, ami lehetőséget teremt egy közös meghitt elengedettség megtapasztalására. A serdülőkkel a szülők nélkül, a felnőttekhez nagyon hasonló módon dolgozunk.

Integratív gyermekterápia

Feltöltés alatt.

Jakab-féle családi művészetterápia

A háromüléses, videóval rögzített családterápiás csoportot azon családoknak ajánljuk, ahol egy (esetleg több) gyermek problémáit szeretnénk feltérképezni a családi dinamika feltárása segítségével. Az üléseken a család együtt és külön-külön is készít képeket. A felvett videó anyag részleteiről közösen beszélgetünk. A diagnosztikus érték mellett, az egyéni és csoportos képek értelmezése terápiás hatásúnak bizonyul.

Kognitív viselkedésterápia

Feltöltés alatt.

Meseterápia

A gyógyító meseterápia folyamatában a terapeuta a terápia bevezető szakaszában kidolgozza azokat a fő tematikákat, ami mentén a megfelelő mesét kiválasztja, vagy ő maga kitalálja a kliens számára. A mesével, történetekkel való munka több féle szinten (szavak, hangok, mozdulatok) megtörténik. Különösen hatékony segítséget nyújthat mindazoknak, akik elakadtak kérdéseikkel, úgy érzik be vannak zárva saját újra és újra lejátszódó köreikbe, reménytelenség vagy éppen harag uralja hétköznapjaikat. A meseterápiák ezen ága a metafórák szintjén, szimbólumokkal dolgozik kihasználva azok gyógyító és korrigáló hatását. Egyéni és csoportos munkában is alkalmazzuk elsősorban terápiás folyamatba illesztve.

Művészetterápia

A művészetterápia lehetőséget ad témák, érzelmek, hangulatok kommunikálására; zavaró emlékek, helyzetek nonverbális feldolgozására; belső történések és dinamikák, tudattalan vágyak és ösztönkésztetések bemutatására. Pszichés zavarok kezelésében segítséget nyújt élményreakciók feldolgozásához, belső pszichés struktúrák újra rendezéséhez, énvédő mechanizmusok és belső tárgykapcsolatok megváltoztatásához. Gyermekeknél a rajz a játék része, az önkifejezés természetes módja. A verbális kifejezés fejletlensége miatt a félelmek, nehézségek kifejezésére alkalmasabbak a nonverbális eszközök. (rajzolás, zene, tánc)

Párterápia

A családterápiák egy speciális változata a párterápia, amelynek során két ember kapcsolata kerül a figyelem középpontjába. A pár mindkét tagja jelen van az üléseken, és a terapeuták aktívan részt vesznek a kapcsolati mintázatok, konfliktusok, problémák feltárásában, a lehetséges változtatások megkeresésében, a kommunikáció rögzült formájának módosításában. A terápia biztonságos térben zajlik, ahol minden kimondható, felszínre hozható. A cél a kapcsolat működésének javítása, egymás jobb megértése, a kommunikáció nyílttá tétele.

SEE FAR CBT – traumakezelési protokoll

A SeeFarCBT egy fázis orientált traumakezelési protokoll módszer, amely magában foglalja a legfrissebb neuropszichológiai kutatások eredményeit is. Használja a testi emlékekre fókuszáló technikákat, a képzeleti, vizualizációs eszközöket valamit a kognitív behaviour terápiák némely elemét. A kliens állapota határozza meg az alkalmak számát, és elsősorban egyéni munka során végezhető. A trauma újabb narratívába kerül az átmeneti térben megalkotott és a testben megtalált fókuszpontok segítségével.

Szimbólumterápia

A szimbólumterápiás folyamatban mélylélektani struktúrák megmozdítása, átformálása a cél tematikus belső képeket használva. Ellazult állapotban, megváltozott tudatállapotban képeket vizualizálunk, melyek a tudattalan rétegeibe eljuttatott emlékeket, emlék töredékeket, élményeket hívnak elő. A képek feldolgozása mindig azon a szinten történik meg, melyet a lélek aktuális állapota elbír. A lélek ép részeinek mozgósítása mindig előtérben van a szimbólumterápiás munkában, mely elősegíti a kliens hatékonyabb és harmonikusabb működését a hétköznapokban.

Várandósok relaxációja

Az autogén tréning gyakorlatait elsajátítva izmaink ellazításának segítségével testi-lelki ellazulást, nyugalmat élünk át. Az alkalmakon átgondoljuk a gyermekvárás időszakát, előzményeit a kismama aktuális állapotát, a nőiség, az anyaság kérdéskörét. Felkészülünk a szülésre, a gyermekágyas időszak lelki történéseire. Átdolgozzuk az esetlegesen problémát okozó helyzeteket, és elősegítjük a kismama testi és lelki belső harmóniájának megteremtését. Mindazoknak a gyermeküket váró nőknek ajánlott, akik már szültek vagy az első babájukat várják, és az első trimeszterben járnak várandósságukban. A terhesség előrehaladottabb időszakában is be lehet kapcsolódni, akkor egy speciális program kidolgozására kerül sor.
A folyamat végén az alvásritmus szabályozottabbá, a test és lélek működése harmonikusabbá és az immunrendszer működése hatékonyabbá válik. Könnyebb lesz előidézni egy nyugodt, relaxált, ellazult állapotot, és a szabályos légzésritmust a hétköznapokban és a szülés során.
Az anya már a méhen belüli élet során felveszi gyermekével a kapcsolatot, képes lesz figyelmét befelé irányítani, ami elősegíti az egymásra hangolódást.

Zeneterápia

Feltöltés alatt.

> Vissza a kezdőoldalra


Csoportos

Autogén trénig (AT)– csoportos

Az AT során egy relaxált állapotot tanulunk meg létrehozni, amely segíti megtalálni a testi, a lelki és a szellemi harmóniát. A gyakorlatok elsajátításával javítjuk az öngyógyító mechanizmusaink-, az immunrendszerünk működését, valamint a koncentrációt. Megszabadulhatunk belső lelki feszültségeinktől, szorongásainktól. Heti rendszerességgel 15 héten át naponta kétszer javasoljuk a gyakorlást, hogy automatikusan működhessen az ellazulás. Megtanulható egyénileg és csoportosan is, valamint lehetőség van gyermekek relaxációjára is. Javasolt többek között pánik, szorongás, fóbiák, fejfájás, álmatlanság, asztma, vérnyomás problémák vagy stresszes életvitel esetén.

Művészetterápiás önismereti csoport felnőtteknek

Ide olyan fiatal felnőttek jelentkezését várjuk, akik összezavartnak, gyakran lehangoltnak vagy épp túlzottan felpörgettetnek érzik magukat akár kiváltó ok nélkül. Nem találják helyüket a közösségben, nincsenek barátaik, gyakran váltakozó kapcsolataik vannak vagy nincsenek barátaik, és emiatt magányosnak, kiközösítettnek tartják magukat. A csoporton való részvételhez nem kell kézügyesség és jártasság a művészetekben, de aki részt vesz a 10-15 alkalmon biztosan kipróbálhatja a játékos kedvű alkotás örömét és gyönyörködhet az alkotásokban. Használunk olajpasztellt, porpasztellt, temperát, akrilt, ceruzát és sok más olyan eszközt, amiről nem gondolnánk, hogy alkotás is készülhet belőle és még segíthet önmagunk megismerésében is.

Kezdés: 2016. február 5-6. Vezetik: Komáromi Erzsébet katalin, Pap Erika Időtartam: 10 hónap, havi 1 hétvége v péntek, szombat. A csoport napokon a folyamatok 10.00- 18.00 óráig tartanak 1 órás ebédszünettel.

Ürömből öröm – kisiskolások csoportja

Olyan 8-12 éves gyerekek jelentkezését várjuk, akiknek gondjuk van az iskolai beilleszkedéssel, nehézséget jelent számukra a tanórákon való részvétel, a kortársakkal való kapcsolatteremtés, nehezen alkalmazkodnak az iskolai szabályokhoz. Olyan gyerekeket is várunk, akiknek nehéz reggel felkelni, elmenni iskolába, gyakran fáj a gyomruk, fejük vagy sűrűn megbetegszenek.

A csoporton különféle művészetterápiás technikák (rajz, festés, bábozás, dráma, mese, montázs) és sok játék segítségével oldjuk a gyermekekben lévő szorongást, félelmeket, és emellett erősíteni kívánjuk a bennük lévő megküzdési stratégiákat.

Kertecskémben kismacska - óvodások csoportja

Olyan 5-6-7 éves óvodásokat várunk a csoportba, akiknek nehezen megy a szülőktől való elválás, a óvodai közösségbe való beilleszkedés, beszédfejlődési problémáik vannak, szorongással küzdenek. A csoporton a gyógyító meseterápia, a gyermekrelaxáció és a komlplex művészetterápia eszközeivel dolgozunk 10 héten át.

Kezdés: 2016. január 21. Vezetik: Komáromi Erzsébet katalin, Pap Erika Időtartam: 10 hét. max 8 fő. Időpont: csütörtökönként 15.00 – 16.00 óra között.

Ágak-Bogak – fiatal felnőttek terápiás csoportja

Olyan 20-35 év közötti felnőtteket várunk csoportunkra, akik hangulati hullámzaásiak, szorongásaik miatt nem nagyon találnak munkahelyet, nehezen tudnak kapcsolatot teremteni másokkal, és gondot okoz számukra, ha magukról kell beszélni.

A csoporton a szimbólumterápia eszközeit és művészetterápiás elemeket alkalmazunk.

Kezdés: 2016. január 21. Vezetik: Komáromi Erzsébet katalin, Pap Erika Időtartam: 15 hét. max 9 fő. Időpont: csütörtökönként 10.00 – 11.30-ig.

Várandósok relaxációja

Azon kismamáknak ajánljuk, akik mélyebben, stressz mentesen szeretnék átélni gyermekvárásuk pillanatait, akik már az anyaméhben is szeretnének kapcsolatba kerülni gyermekükkel, és fontos számukra az egészségmegőrzés valamint az anyaságukban, várandósságukban való kiteljesedés. Szeretnének a szülés után gyorsabban regenerálódni.

Mindazoknak a gyermeküket váró nőknek ajánlott a teljes program, akik a várandósságuk első trimeszterében vannak.

Pszichodráma önismereti és terápiás csoportok vezetése

Felnőttek illetve fiatal felnőttek és serdülők számára önismereti jellegű pszichodráma csoportokat indítunk pszichodráma vezető kollégák vezetésével.

A csoportmunka során a felnőttek és a serdülők lehetőséget kapnak arra, hogy csoportban éljék meg, miként lehet az elakadásaikat feloldani. Az egyes csoporttagok saját konfliktusaik csoportban való megélésével és lejátszásával alternatívát kínálnak a csoportba járó többi embernek is.

A felnőtt önismereti csoport 150 órás, a Pszichodráma Egyesület által is elismert, zárt csoport, az üléseket havonta egy alkalommal, 10 terápiás órában, szombati napokon tartjuk.

Komolyabb elakadások és krízishelyzetek esetén, három havonta van lehetőség a nyitott terápiás csoporthoz való csatlakozásra. A terápiás és a serdülő csoportokat kéthetente 4 terápiás órában tartjuk.

Szimbólumterápia pároknak

Életünk egyik legfontosabb viszonya a párkapcsolatunk, jó működése kulcsfontosságú jóllétünkhöz, lelki egészségünkhöz. A párokkal végzett szimbólumterápiás munka során a pár tagjai együtt vannak jelen, a közös relaxáció, a feszültségek, stressz együttes elengedése, a közös önmagukba merülés új, pozitív élmény számukra. Ellazult állapotban a vizualizáció során megjelennek saját belső képeik, majd megismerik egymás képeit, s azok bennünk is munkálni kezdenek, egészen más minőségű megértést teremtve köztük. A lelki tartalmak képi megjenítése, az ezekkel való munka, a személyes jelentések kibontása nem ad teret veszekedésnek, kritikának, ám elősegíti a mélyebb megértést és megmutatja az utat a változásra és változtatásra. A mélylélektani struktúrák átalakulása jótékonyan hat a felek párkapcsolati működésére is, miközben a kapcsolat mélyül, gazdagodik.

Autogén tréning tanulása pszichodráma módszerrel

Az autogén tréning technikáját a pszichodráma módszerével ötvözve csoportosan tanítjuk a résztvevők számára. A relaxáció során megjelent belső tartalmakat így a csoporttagok megjeleníthetik dramatikus térben is mintegy más perspektívából megvilágítva az egyes problémákat. A tréning 15 alkalmat ölel fel, kéthetente 4 terápiás órában zajlik.

Aktuális terápiás csoportjaink

Támogatás igénylése