KONNEKT – Autizmus-specifikus csoport középiskolában integráltan tanuló kamaszoknak

KONNEKT – Autizmus-specifikus csoport középiskolában integráltan tanuló kamaszoknak

Forma: Terápiás

Problémafókusz: Kortárs kapcsolatok hiánya, beilleszkedési és kommunikációs problémák, mentalizációs nehézségek, alacsony önértékelés, szorongás, iskolai konfliktusok (bullying), a diagnózissal kapcsolatosan az önazonosság kérdése, a szülőktől való leválás, önállóság segítése, jövőképpel kapcsolatos kérdések, rugalmatlanság, kényszerek.

Módszertan: A csoport az áttétel fókuszú pszichoterápiás (TFP-A), a viselkedésterápiás (CBT) és a komplex művészetterápiás eszköztár elemeit ötvözi, szem előtt tartva az autizmus spektrum állapotra vonatkozó szakmai irányelveket. A terápiás keretek segítik az érzelmek adekvát kifejezését, a viselkedési és kapcsolati minták jobb megértését. Célunk, hogy a terápiás csoport biztonságos közegében szerzett énerősítő, pozitív tapasztalatok a korosztályuknak megfelelő hétköznapi helyzetekben is segítsék a csoporttagok önállóbb és rugalmasabb működését. Transzferhatásként a fiatalok motivációját és önbizalmát is erősítjük. A csoport páros vezetéssel (klinikai szakpszichológus és komplex művészetterapeuta) működik. 

A terápiás csoport a folyamatos, aktív részvételre, a csoporton belüli közös élményekre, kapcsolódásokra, visszajelzésekre épít. A terápiás hatás érdekében tehát – ugyanúgy, mint az egyéni terápiáink esetén – a heti rendszeres megjelenésre feltétlenül számítunk. 

A csoporthoz egész tanévben intenzív szülővezetés is tartozik. Tíz csoportalkalmanként a szülőkkel és a fiatalokkal rendszeres konzultációt tartunk, amelynek során a családban, az intézményekben és a kortárs környezetben tapasztaltak alapján közösen gondolkodunk a fiatal fejlődéséről, a nyitó konzultáción átbeszélt problémák alakulásáról. Tapasztalataink szerint a csoportba jelentkező fiatalok problémái, nehézségei a csoport lassú, heti ütemében a tanév végére tudnak átrendeződni. 

A szülők vállalják, hogy a csoportvezetők által esetlegesen javasolt további vizsgálatokat a terápia hatékonysága érdekében elvégzik.

Alkalmak száma: Hetente egyszer 2 terápiás óra lassú, nyílt csoport működési rendszerében.

Csoport vezetői: Kovács Petra komplex művészetterapeuta, zeneterapeuta, RGM mesterterapeuta és Martsa Zsuzsanna klinikai szakpszichológus

Maximális létszám: 8 fő

Életkor: 14-18 éves korosztályA csoportra jelentkezni a következő e-mail címen lehetséges: konnekt@murmo.hu

Event Timeslots (1)

Csütörtök
-