SZABAD KIKÖTŐ – Lotilko program része (12-14 éves korosztály)

SZABAD KIKÖTŐ – Lotilko program része (12-14 éves korosztály)

Programunk fő célkitűzése, hogy a gyermekpszichiátrián kezelt gyerekeknek hosszú távú művészet(pszicho)terápiás segítséget nyújtsunk, komplex kezelési rendszerben.

A csoport célja: A csoport célja az életkornak megfelelő érzelemszabályozás kialakításának támogatása és a szociális készségek erősítése.

Azokat a gyerekeket szeretnénk speciális terápiás eszközeinkkel elérni és támogatni, akik pszichiátriai osztályon, esetleg pszichiátriai gondozóban megfordultak súlyos pszichés állapotaik miatt. Célunk a megbillent személyiség megfelelő stabilizálása abban az esetben, amikor hosszú távú megtartásra és terápiára van szükség. 

Kiket várunk: A csoportba gyermekpszichiátriai diagnózissal rendelkező, gyermekpszichiátriai szempontból veszélyeztetett vagy pszichoszomatikus betegséggel elő gyerekeket várunk. (Depresszió, szorongásos zavarok, evészavar, magatartási zavar, krónikus fej- vagy hasfájás, tik, szomatizációs zavarok, kényszerbetegség. Autizmusra vagy ADHD-ra ráépült nehézségek – ha volt/van specifikus fejlesztés vagy terápia is.) Célcsoportunk olyan 12-14 éves gyerekekből áll, akik gyermekpszichiátriai problémákban érintettek, súlyos hangulatzavarral, személyiségfejlődési elakadással, egyéb szorongásos vagy magatartászavarral küzdenek. Pszichoszomatikus beteg gyerekek (organikus ok nélküli ájulás, fejfájás, szédülés, amnézia, gyomorbántalmak, végtagfájdalmak), autizmus spektrumzavarral élő gyerekek (magasan funkcionáló autizmus, késői diagnózis), hangulatzavarokkal, személyiségfejlődési elakadásokkal, evészavarral, figyelem- és magatartászavarral küzdő, valamint egyéb szorongásos zavarokban szenvedő kiskamaszok, akik állapota stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges egy megtartó, hosszú távú terápia.

Ezeknél a gyermekeknél szükséges a gyógyulási folyamatban a fájdalom, a nyomasztó érzések externalizálása, amelyekkel aztán szembe lehet nézni, beszélni lehet róluk. Ha megosztható mással is, könnyebben lehet elviselni. A szokatlan, sokszor félelemmel teli érzések megmutatására a képzőművészeti alkotások sokszor alkalmasabbak, mint a szóbeli közlések. A megjelenített probléma verbalizálása, értelmezése, mentalizálása teszi teljesebbé a lelki munkát.

A programmal felkínáljuk annak a lehetőségét, hogy ezen gyerekekkel folyatott munka hosszabb távon és hatékonyan folytatódjon a kórházi kezelést követően. Rejtett személyiségtartalmaik és működő személyiségrészeik hatékony mobilizálásán dolgozunk a csoportfolyamatban a képzőművészeti és drámaelemekre épített művészetterápiával a szimbólumetrápia mószertanát is beépítve.

A programban együtt dolgozunk szükség esetén a gyermek kezelőorvosával, egyéni terapeutájával és a család családterapeutáival.

Jelentkezés feltétele kórházi utalás esetén:
– Kórházi zárójelentés.
– A rendszeres szülőkonzultáción való részvétel.
– Annak elfogadása, hogy szükség esetén felvesszük a kapcsolatot a gyermek kezelőorvosával.

Alkalmak száma: Hetente egyszer, lassú, nyílt csoport működési rendszerében. Amennyiben induláskor összeáll a csoportlétszám, akkor a program végéig zárt csoportként működik, ami azt jelenti, hogy év közben nem lehet hozzá kapcsolódni.

Csoport vezetője: Veres Júlia klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, gyermekdramatista, Marsalkó Fruzsina művészetterapeuta, iparművész

Létszám: Min. 5, max. 8 fő

Életkor: 12-14 éves korosztály

A csoportra jelentkezni csak a Lotilko programon keresztül lehet. Érdeklődni a lotilkoadmin@murmo.hu e-mail címen lehet.  

Event Timeslots (1)

Csütörtök
-