VARÁZSDOBOZ – Lotilko program része (9-12 éves korosztály)

VARÁZSDOBOZ – Lotilko program része (9-12 éves korosztály)

Iskoláskorú gyerekekkel nyitjuk ki a varázsdobozt, mely számos titkot, mesét és kincset rejt. Az alkalmak során a mesék, a játék és az alkotás birodalmában fogunk mozogni. A csoport célja a gyermekpszichiátriai problémával élő gyermekek szociális skilljeinek, társas kapcsolatainak, kapcsolódási mintáinak, önértékelésének, személyiségének építése.

Forma: Terápiás, heterogén összetételű csoport (életkorban és problémákban egyaránt).

Problémafókusz: Gyermekpszichiátriai problémák. Pszichoszomatikus beteg gyerekek (organikus ok nélküli ájulás, fejfájás, szédülés, amnézia, gyomorbántalmak, végtagfájdalmak), autizmus spektrumzavarral élő gyerekek (magasan funkcionáló autizmus, késői diagnózis), hangulatzavarokkal, személyiségfejlődési elakadásokkal, evészavarral, figyelem- és magatartászavarral küzdő, valamint egyéb szorongásos zavarokban szenvedő kiskamaszok, akik állapota stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges egy megtartó, hosszú távú terápia.

Ezeknél a gyermekeknél szükséges a gyógyulási folyamatban a fájdalom, a nyomasztó érzések externalizálása, amelyekkel aztán szembe lehet nézni, beszélni lehet róluk. Ha megosztható mással is, könnyebben lehet elviselni. A szokatlan, sokszor félelemmel teli érzések megmutatására a képzőművészeti alkotások sokszor alkalmasabbak, mint a szóbeli közlések. A megjelenített probléma verbalizálása, értelmezése, mentalizálása teszi teljesebbé a lelki munkát.

Kiket várunk: A csoportba gyermekpszichiátriai diagnózissal rendelkező, gyermekpszichiátriai szempontból veszélyeztetett vagy pszichoszomatikus betegséggel elő gyerekeket várunk. (Depresszió, szorongásos zavarok, evészavar, magatartási zavar, krónikus fej- vagy hasfájás, tik, szomatizációs zavarok, kényszerbetegség. Autizmusra vagy ADHD-ra ráépült nehézségek – ha volt/van specifikus fejlesztés vagy terápia is.)

A csoport célja: A csoport célja az életkornak megfelelő érzelemszabályozás kialakításának támogatása és a szociális készségek erősítése.

Módszerek: A csoport elsősorban a gyermekpszichodráma módszertanával dolgozik, amely lehetővé teszi a gyerekek öngyógyító képességének mozgósítását, új, érettebb szerepek kialakítását, az egymáshoz való kapcsolódás örömteli, kölcsönös módjainak megtalálását. A dráma mellett művészetterápiás eszközöket is alkalmazunk. Mindkét módszer segíti a szimbolikus gondolkodás, ezáltal a mentalizációs képességek fejlődését, amely központi jelentőségű a gyermekpszichiátriai problémák gyógyításában. A játék, a mozgás és az alkotó tevékenységek a verbális és non-verbális élmények összekapcsolódását is támogatják, ezáltal mély és tartós változások elindulását teszik lehetővé. A csoport támogató, megtartó légköre a szorongó, periférián levő vagy éppen nehezen alkalmazkodó kiskamaszok számára fontos korrektív élmény lehet.

A csoport a Lotilko program részeként működik, amely lehetővé teszi az egyéni és a családi szintet is érintő, hatékony kezelést. Ebben az életkorban különösen fontos a szülők aktív közreműködése és a családi folyamatokkal való munka abban, hogy a megjelenő betegség ne váljon krónikussá.

Alkalmak száma: Hetente egyszer, lassú, nyílt csoport működési rendszerében. Amennyiben induláskor összeáll a csoport létszám, akkor a program végéig zárt csoportként működik, ami azt jelenti, hogy év közben nem lehet hozzá kapcsolódni.

Csoport vezetője: Veres Júlia klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, gyermekdramatista, Gellért Fruzsina klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus, gyermekdramatista

Létszám: Min. 5, max. 8 fő

Életkor: 9-12 éves korosztály

A csoportra jelentkezni csak a Lotilko programon keresztül lehet. Érdeklődni a lotilkoadmin@murmo.hu e-mail címen lehet. 

Event Timeslots (1)

Csütörtök
-