KILÁTÓ – Lotilko program része (16-18 éves korosztály)

KILÁTÓ – Lotilko program része (16-18 éves korosztály)

A csoportban a személyiség ép részeire építve egy elfogadó és megtartó kortárs közeget biztosítunk, amelyben az alkotás során átélt élmények segítik a résztvevők fejlődését, önmaguk belső világa és a környező világ kapcsolatainak pontosabb érzékelését, megértését. Arról gondolkozunk, a metaforák szintjén kinek mit jelent egy kilátó, hogyan kell odaérni, úton vagy az út nélkül, körül lehet-e nézni, szédülni lehet vagy szabadnak érezni magad, dönteni, utat vagy célt választani.

Forma: Terápiás, heterogén összetételű csoport (életkorban és problémákban egyaránt).

Problémafókusz: Gyermekpszichiátriai problémák. Pszichoszomatikus beteg gyerekek (organikus ok nélküli ájulás, fejfájás, szédülés, amnézia, gyomorbántalmak, végtagfájdalmak), autizmus spektrumzavarral élő gyerekek (magasan funkcionáló autizmus, késői diagnózis), hangulatzavarokkal, személyiségfejlődési elakadásokkal, evészavarral, figyelem- és magatartászavarral küzdő, valamint egyéb szorongásos zavarokban szenvedő gyermekek és kamaszok, akik éppen elhagyták a gyermekpszichiátriai osztályt, és állapotuk stabilizálásához elengedhetetlenül szükséges egy megtartó, hosszú távú terápia.

Ezeknél a gyermekeknél szükséges a gyógyulási folyamatban a fájdalom, a nyomasztó érzések externalizálása, amelyekkel aztán szembe lehet nézni, beszélni lehet róluk. Ha megosztható mással is, könnyebben lehet elviselni. A szokatlan, sokszor félelemmel teli érzések megmutatására a képzőművészeti alkotások sokszor alkalmasabbak, mint a szóbeli közlések. A megjelenített probléma verbalizálása, értelmezése, mentalizálása teszi teljesebbé a lelki munkát.

Módszertan: Komplex képzőművészet-terápiás csoport pszichoterápiás fókusszal.

Alkalmak száma: Hetente egyszer, lassú, nyílt csoport működési rendszerében. Ha az induláskor összeáll a csoportlétszám, akkor a program végéig zárt csoportként működik, ami azt jelenti, hogy év közben nem lehet hozzá kapcsolódni.

Időpont: Hétfőnként 16.30-18.00

Csoport vezetője: Lakos Eszter klinikai szakpszichológus, Pálos Anna képzőművészet-terapeuta, képzőművész

Létszám: Min. 5, max. 8 fő

Életkor: 16-18 éves korosztály

A csoportra jelentkezni csak a Lotilko programon keresztül lehet. Érdeklődni a lotilkoadmin@murmo.hu e-mailcímen lehet.  

Event Timeslots (1)

Hétfő
-
Cirill Cirill